Global Chef: Kristian bjöd amerikanska studenter på svensk finmat

Text: Marie Waldefeldt Foton: Kristians Instagram: insearchfori

Global Chef är ett utbytesprogram där kockar anställda hos Sodexo får möjlighet att gästspela i andra länder. I år kom turen till Kristian Eriksson som till vardags är kökschef på AstraZeneca. Efter fyra intensiva veckor med obegripligt stora portioner är han glad att de gamla kockkläderna fortfarande passar.

Kristian Erikssons resa gick genom delstaterna New Hampshire, New York och New Jersey. Han började sin fyra veckor långa vistelse med att utbilda ett antal amerikanska kockar i de svenska mattraditionerna. Han gick igenom hur man lagar och presenterar rätter som till exempel Toast skagen, oxkind, gravad lax, saffranspannkaka och äppelkaka gjord på speltvete.

Därefter bar det iväg ut i verkligheten. Enligt det välplanerade schemat är man 2-3 dagar på varje plats och sedan är det dags att jobba med nya människor och event. Kristians gästspel gick till skolor och universitet. Det var luncher, kvällsevent och några VIP-kvällar för lärare och rektorer.

”De har ett helt annat upplägg än det som jag är van vid och som finns på svenska skolor och universitet. Det vanligaste är en food court, eller retail som de kallar det, där eleverna gör beställningar efter dagens önskningar”, säger Kristian Eriksson.

En food court kräver betydligt mer personal än en bufféservering. Men Kristian konstaterar också att det är mer personaltätt än hemma. De är fler händer som jobbar och personalen kan kosta på sig några minuters samtal utan att samtidigt jobba med något.

Amerikansk matkultur
De flesta svenskar associerar nog amerikansk mat med stora och ohälsosamma portioner.

”Fördomarna om amerikansk mat stämmer till viss del. Det fanns hälsosamma alternativ men det gick inte att miste på att pizza och hamburgare var mycket populärt”, säger Kristian.

Den svenska finmaten betraktades med skeptisk blick, men de elever som vågade ta en smakportion var odelat positiva. Och ännu mer positiva blev de när Kristian frågade om de ville att han skulle bjuda på svensk snabbmat. Den svenska tunnbrödsrullen visade sig vara en riktig hit.  Även saffranspannkaka som är snarlik deras rice pudding uppskattades mycket.

Redan i köket möttes den gravade laxen av en avvaktande hningintiva.  foodcourt. Eleverna av viss skesvensk snabbmat.et uppskattad”unnbrödsrullevar odelat positiva.  foodcourt. Elevernaållning. Konsistensen var välbekant men de var tveksamma till att gravningen var den enda tillagningen. När de väl kom över att laxen inte behövde stekas tyckte de att det smakade gott.

Doggy bags
Det är slående stora skillnader mellan den amerikanska och svenska portionsnormen.

”Av alla middagar jag åt fick jag lämna kvar mat på hälften av dem. Man mår nästan dåligt när man ser all mat på tallriken och man vet inte riktigt var man ska börja.”

För amerikanarna är det fullt normalt att serveras en överfylld tallrik. Den som inte orkar äta upp ber helt enkelt om en doggy bag. Det framgår inte om det verkligen är hunden som får maten.

Många var väl medvetna om att portionsstorleken är något man reflekterar över i andra delar av världen. Kristian fick flera frågor och svarade uppriktigt att den nordiska normalportionen är betydligt mindre.

”De flesta förstår problematiken med all mat, att de leder till övervikt och fetma, men de jobbar inte aktivt med att göra något åt det. Sodexo försöker hjälpa till genom att deklarera näringsinnehåll och kalorier per portion. ”

Midjemått
Efter fyra veckor i USA med enorma matportioner av stekt mat är det med stor förvåning som Kristian konstaterar att de gamla kockkläderna fortfarande sitter som vanligt. Det verkar som de intensiva dagarna krävde en och annan extra kalori. Han summerar resan som en fantastisk upplevelse och tycker att det skulle vara kul att ta emot några ”Global chefs” på sin hemmaplan i Sverige. En riktig rök finns också på önskelistan. Om den önskan slår in ska han bjuda sina gäster på en riktig BBQ.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.