Global Chef Staffan Lundberg – kock med stjärnstatus på turné i USA

Staffan Lundberg är en av Sodexos kockar som åkt över till USA för att dela med sig av den svenska matkulturen. Här har han blivit intervjuad av Marie Waldefeldt.

Tänk om chefen skulle knacka dig på axeln och erbjuda dig att åka till den amerikanska ostkusten i fyra veckor.

Det hände Staffan Lundberg som är kökschef på Vrinnevi sjukhus i Norrköping. Men glöm det där med att det skulle finnas någon typ av semesterinslag i resan.

Varje år åker ett antal medarbetare från världens alla hörn inom Sodexo till USA under titeln ”Global Chef”. Staffan Lundberg är en av de som åkt över för att dela med sig av den svenska matkulturen. Han träffade amerikanska kollegor och jobbade i köken på fyra universitet och fyra sjukhus i delstaterna Connecticut, Virginia och Pennsylvania.

”Jag är jätteglad över att ha fått chansen men det har inte varit en semester som många i Sverige trodde. Det var hårt arbete i 30 dagar. Det var tur att jag planerat in en veckas semester efter hemkomsten”, säger Staffan Lundberg.

Resan inleddes med en demonstrationsmatlagning under rubriken ”Flavours of Sweden”. Bland rätterna fanns: Biff á la Lindström, lax i olika varianter, rotmos, ärtsoppa och hjortronparfait. Han visade tekniker och berättade hur det skulle smaka.

”Jag försökte göra det enkelt med få ingredienser. De var lite skeptiska till vissa rätter men när de smakade tyckte de att det var gott. Den gravade laxen var inte så populär men den halstrade med hovmästarsås var uppskattad.”

Stora skillnader mellan länderna
Det är stora skillnader på vad som serveras och hur man arbetar i de amerikanska och svenska sjukhusköken. I USA får patienterna välja från en à la carte-meny mellan kl 07 och 19.

Det låter trevligt men då ska man veta att allt är baserat på hel- och halvfabrikat. De lagar väldigt lite mat i köken. Detta trots längre arbetsdagar och större personaltäthet jämfört med Vrinnevi.

”Jag berättade om våra avtal och att vi lagar all mat från grunden, även den konsistensanpassade. De blev förvånade men tyckte att det lät bra. De längtade verkligen efter att få laga mer mat.”

I den öppna restaurangen serverades fina och matiga sallader. Även om inte den stora majoriteten valde sallad fanns det i alla fall som alternativ till sandwich och chips. Menyn till patienterna är en dietists värsta mardröm. Människor som ska tillfriskna serveras pommes frites, nuggets och annan snabbmat.

”Måltiden ses inte som en del av tillfrisknandet. Däremot är de livrädda för saltets påverkan på blodtrycket. Den informationen har fått stor genomslagskraft.”

Maten serveras varm, men den noggrannhet vad gäller temperaturer som finns i de nordiska länderna fanns inte i USA. De sätter en huva över tallrikarna och ställer in allt i vanliga vagnar. De var medvetna om att det var en svag punkt, men hade inga planer på andra lösningar.

Togs emot som en rockstjärna
Veckorna i USA var noggrant planerade. Sodexo såg till att ta tillvara marknadsföringsvärdet av ”Global Chef”. Kunder och gäster gjordes uppmärksamma på att det fanns en kock från Sverige i köket.

”Jag togs emot som en rockstjärna, men de förväntade sig också att jag skulle leverera. Jag gjorde flera specialgrejer med avsmakningsmenyer för speciellt inbjudna”.

Efter 14 dagar med stjärnstatus och fullt program från tidig morgon till sen kväll bad Staffan om lite andrum. Att vara påpassad, svara på frågor och laga mat all vaken tid tar på krafterna.

”Jag uppskattar verkligen deras gästvänlighet. De ville få mig att trivas och jag har verkligen fått uppleva mycket, men jag behövde en kväll med egen tid. I all välmening undrade de hur jag skulle lösa middagen den kvällen. Jag är 51 år….”

Härlig teamkänsla
Det fanns inte så mycket kring själva maten att ta till Sverige. Men att arbeta i ett kök handlar om så mycket mer än mat. Deras laganda och sätt att måna om varandra gjorde intryck på Staffan.

”De har en stark teamkänsla och backar upp och ser varandra. De frågar varandra om någon behöver hjälp. Laget före jaget. Det är en devis som jag har med mig sedan tidigare och som anammades i köken.”

På väggarna hängde dagsfärska budskap: ”Var positiv under dagen, då kommer dagen bli positiv för dig.” Det fanns också skyltar som tydligt visade Sodexos fokus på säkerhet. Det kunde till exempel stå: ”216 dagar utan incident.”

Alla frågar om Trump
I de sociala sammanhangen blev det prat om Donald Trump och Sverige som land. Alla undrade vad svenskarna tyckte om Trump som president. Den svenska renheten hade många sett och hört om. Någon hade mellanlandat i Stockholm och haft svårt att tro sina ögon. Det låg ju inget skräp på gatorna. Det hade även hört om våra höga skatter, men blev förvånade över att höra vad vi får tillbaka. Kollegorna i USA beskattas på helt annat sätt och lägger stora pengar på försäkringar.

”De frågade om jag vill komma tillbaka och om jag kan tänka mig att jobba där. Jag skojade med dem och sa att det har jag inte råd med. Det är för höga försäkringskostnader.”

Se mer av Staffans upplevelser på Facebook

 

 

Speak Your Mind

*