Görans team i Uppsala belönas i global tävling för sina Stop Hunger-insatser

Från vä: Chaufför Emil Axnér, föreståndare på stadsmissionen Carola Matilainen och Göran Pändel Berggren

Göran Pändel Berggren och hans team är vinnare i Stop Hunger Good Stories Contest 2017.

Tävlingen uppmärksammar medarbetare över hela världen som visar goda exempel på hur man kan jobba med Stop Hunger lokalt.

Göran Pändel Berggren arbetar som köks- och restaurangchef i personalrestaurangen på GE Healthcare i Uppsala Samarbetet med Stadsmissionen i Uppsala fick sin start efter en mejlkonversation med Lotta Jonasson på kommunikationsavdelningen:

”Lotta skickade ett mejl där hon frågade om det fanns något vi kunde göra för att stötta Stadsmissionen i Uppsala. Det satte igång tankarna hos både mig och mina medarbetare. Idag är matutskicken en självklar del i vår vardag”, säger Göran Pändel Berggren.

200 portioner i veckan
Varje vecka skickas runt 200 portioner till Mikaelsgården som drivs av Stadsmissionen i Uppsala. Till verksamheten som ligger alldeles intill kyrkan kommer människor som lever i utsatthet. Många är hemlösa och har missbrukarproblematik.

Maten som Sodexo bidrar med kommer från köket på GE Healthcare. Precis som på de flesta restauranger blir det ibland mat över. Tidigare åkte det i soporna. Inte för att maten inte var god eller dålig, utan bara för att den var ”förbrukad”. Matens utseende höll helt enkelt inte tillräckligt hög kvalitet för att serveras till uppdragsgivaren. Idag finns ett helt annat tänk kring både matsvinn och överbliven mat. Det finns ett stort engagemang från hela måltidsteamet i köket på GE Healthcare.

”Det här är inte bara mitt pris, det är till hela teamet. Vi har hittat ett sätt att arbeta som gör att vi minimerar svinn och maximerar utskicken”, säger Göran.

Betydelsefullt samarbete
Carola Matilainen som är föreståndare för dagverksamheten på Mikaelsgården berättar att innan samarbetet fanns bara möjlighet att servera soppa några dagar i veckan.

”Maten från Sodexo är otroligt betydelsefull. Nu kan vi göra en hel måltid och en riktig meny. Gästerna är jätteglada och tacksamma för maten. Luncherna blir ett avbrott till det destruktiva liv som många lever de andra timmarna på dygnet”, säger Carola.

Runt 70 personer brukar samlas i matsalen när det drar ihop sig för lunch. Precis som i vilken matsal som helst är måltiden en stund för avkoppling, samtal och gemenskap. Den stora skillnaden är att i den här matsalen står det två sängar. Där får de som varit i gång hela natten vila ut. Det händer att några ligger där under hela öppettiden, de stiger bara upp för att vara med och äta lunch.

Förutom mat och vila finns möjligheter att titta på TV, läsa dagstidningar, duscha, tvätta och byta kläder. Viktigast av allt är hjälpen med kontakter med myndigheter och närstående.

”Man är ganska ensam när man lever i utsatthet. I de enkäter som görs svarar de flesta att man kommer hit för gemenskapen och för att träffa personal”, säger Carola.

Förutom äran får Stop Hunger-vinnarna 10 000 kronor att skänka till valfri välgörenhetsorganisation. För Görans del är valet enkelt. Summan skänks till Stadsmissionen i Uppsala. Carola vet ännu inte hur pengarna ska användas. Men en sak är säker, det finns många hål att stoppa dem i.

Görans Stop Hunger-tips

  • Skapa engagemang hos medarbetarna
  • Låt inte mat bli stående i kylen. Gör en planering för all överproduktion innan kylförvaring. Märk upp med innehåll och datum.
  • Bär inte ut för mycket mat på bufférna i slutet av lunchen. Avvakta och fyll på lite vid behov istället.

Vill du och ditt team bidra lokalt till Stop Hunger?

”God planering gör alla till vinnare.”

Speak Your Mind

*