Händelser under budgetåret 2017-2018

FOKUS PÅ TILLVÄXT OCH UTVECKLING

Hälsa och säkerhet är ett prioriterat område för Sodexo
Sodexo strävar efter en global hälso- och säkerhetskultur och ett hälso- och säkerhetsarbete i världsklass. Strukturen är baserad på arbetsmiljöstandarden OHSAS 18001. Företaget har en nollvision för olyckor då vi menar att alla arbetsskador är möjliga att förebygga.

Sodexo städtjänster är auktoriserade
Sodexo är ett seriöst företag som uppfyller grundläggande kriterier i sin leverans av städtjänster. Via Almega serviceföretagen som kontrollerar städentreprenörer på marknaden får vi en stämpel på vår seriositet. Ända sedan 2007, när Almega startade Auktorisationen, har Sodexo ansökt och blivit godkända. Vi är ett av cirka 151 företag på marknaden som hjälper till att stärka branschens rykte genom att styra upp och marknadsföra seriösa företag på marknaden.

Globalt avtal med Tetra Pak
Sodexo har tecknat ett femårigt avtal med Tetra Pak, ett av världens ledande livsmedels- och förpackningsföretag, för leverans av integrerade FM-tjänster på global nivå. Samarbetet spänner över fyra kontinenter i 30 länder och omfattar service på kundens samtliga kontor och anläggningar i ett och samma kontrakt.

Sodexo trippelcertifierar sin nordiska verksamhet
Sodexo har tagit emot nordiska certifikat från Intertek, en global helhetsleverantör som säkerställer kvalitet, hållbarhet och säkerhet. De för branschen unika certifikaten som omfattar områdena kvalitet, arbetsmiljö och miljö kommer att stärka vår serviceleverans i Norden. Certifikaten gäller för alla Sodexos On Site Services verksamheter i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Under certifieringsprocessen som startades i början av 2018 genomförde Intertek en mängd revisioner inom olika verksamheter i Norden. Revisionerna påvisade att vårt nordiska ledningssystem och våra processer uppfyller kraven enligt standarderna för kvalitet (ISO 9001), arbetsmiljö (OHSAS18001) och miljö (ISO 14001).

Samarbete med Sveriges bästa skolkock
Sodexo har under året inlett samarbete med den prisbelönte skolkocken Michael Bäckman. Syftet är att fortsätta vidareutveckla företagets skolkockar och skolmåltider. Michael har ett högt anseende hos landets skolkockar och måltidschefer. Michael Bäckman har bland annat vunnit White guide junior och har två silver i OS i matlagning och ett i VM.

Gränsöverskridande samarbete för att lösa kockbristen
Arbetsförmedlingen, Stockholms stad och Sodexo har startat ett pilotprojekt med kocktrainees för att hitta en lösning på den stora kockbristen i Stockholm. Samtidigt ges möjlighet till människor som varit arbetslösa över 350 dagar att få en specialanpassad yrkesutbildning och jobb. Det huvudsakliga målet med samarbetet kring kocktrainees är hitta lösningar på kockbristen, men också att bidra till att människor får en bättre chans att komma in och utvecklas på arbetsmarknaden.

Sodexo introducerar acceleratorprogram för uppstarter inom servicebranschen
Möjligheten för entreprenörer att testa sin innovation i en verklig miljö är ett kritiskt skede och en flaskhals i utvecklingen av ett ungt företag. För att främja innovation och utveckling av nya tjänster och produkter inom servicebranschen har därför serviceföretaget Sodexo startat ett acceleratorprogram för lovande entreprenörer.

Nordens första acceleratorprogram med inriktning mot servicebranschen leds från Sodexo i Sverige och går under namnet SPARX. Programmet pågår under tre månader där lovande entreprenörer (early startups) får hjälp att utvecklas vidare. Under acceleratorprogrammet får de utvalda bolagen tillgång till senior branschexpertis, mentorskap inom kommersialisering, global testmiljö och globala nätverk för en framtida marknad.

Sodexo i Almedalen 2018
Sodexo var på plats under Almedalsveckan för att knyta kontakter och fortsätta diskutera på vilket sätt näringsliv, politiker och det offentliga kan samarbeta för ett mer hållbart samhälle. På våra agendor fanns frågor kring Sveriges tillväxt och kompetensförsörjning där vi måste hitta samverkansformer för att skapa ett inkluderande arbetsliv.

Vi deltog i ett antal möten öppna för allmänheten. Seminariet ”Working with Swedes” handlade om huruvida den svenska kulturen är ett hinder eller en möjlighet för integration. Vi deltog även i seminariet om nya affärsmodeller när energimarknaden ställer om, där vi och andra branscher delade med sig av sina erfarenheter när det gäller nya innovativa och hållbara affärsmodeller på förändrade marknader.

HÅLLBAR UTVECKLING

Sodexo visar nyanlända vägen in på arbetsmarknaden
Sodexo nådde det uppsatta målet om att ta emot 200 nyanlända under 2017. Totalt blev det 201 praktikplatser varav 30 % övergått i anställningar. Praktikplatserna skapades för att bidra till en snabbare etablering på den svenska arbetsmarknaden och samhället i stort. Praktikplatserna skapades i samarbete med främst Arbetsförmedlingen och vände sig till nyanlända.

Årets Stop Hunger-aktiviteter
Inom ramen för det globala projektet och donationsfonden Stop Hunger mot hunger och undernäring, samarbetar vi med och stödjer Sveriges Stadsmissioner och liknande stödorganisationer. Under budgetåret har totalt 3 540 måltider och 660 kg mat skänks till sådana verksamheter runt om i landet.

Vi stoppar matsvinnet
Sodexo minskar matsvinnet genom att erbjuda restauranger, caféer och bagerier att sälja mat som annars skulle slängas, till ett rabatterat pris. Sodexos räddningsaktion startade i liten skala i slutet av 2017 och har sedan utökats till allt fler kök.

Överproduktionen av mat är ett nödvändigt och välkänt ont inom restaurangbranschen. Mat lagas enligt prognoser eftersom man inte vet exakt hur många som kommer beställa mat och vad de vill äta. Med hjälp av en app kan nu den överblivna maten matchas med personer som behöver en lunch eller middag.

WasteLESS Week mot matsvinnet
För femte året i rad anordnade Sodexo i Sverige kampanjen WasteLESS Week. Det är en global Sodexo-kampanj som genomfördes på alla Sodexos försäljningsställen under hösten. Kampanjens syfte är att ytterligare stärka det pågående arbetet med minskat matsvinn och uppmuntra medarbetare, kunder och konsumenter att vara sparsamma med naturresurserna och minska avfallet.

UTMÄRKELSER OCH NOMINERINGAR

Sodexo toppar Dow Jones hållbarhetsindex för 13:e året i rad
Sodexo, världsledande inom service för livskvalitet, toppar för 13:e året i rad Dow Jones Sustainability Index (DJSI) i sin bransch. Utnämningen stärker företagets ledande position och visar på fortsatt engagemang inom Corporate Responsibility.

Sodexo får högsta betyg i prestigefullt hållbarhetsindex för elfte året i rad
RobecoSAMs ”Sustainability Yearbook” ger Sodexo utmärkelsen ”Gold class” för sitt hållbarhetsarbete som bidrar till att förverkliga FN: globala hållbarhetsmål 2030. Sodexo stärker därmed sin position som ett av världens mest hållbara företag. För elfte året i rad rankas företagets hållbarhetsarbete som branschens bästa med ett resultat på 78 % jämfört med branschens medelvärde på 39 %.

Sodexo utsett till Karriärföretag 2018
Sodexo har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2018”. Utmärkelsen ges årligen sedan 2011 till 100 arbetsgivare som har högst kvalitet i sitt employer branding-arbete och som erbjuder unika karriär- och utvecklingsmöjligheter till sina medarbetare. Syftet med Karriärföretagen är att hjälpa yrkesverksamma, speciellt studenter och Young Professionals, i sitt val av arbetsgivare.

Sodexo nominerat till ”Årets Employer Branding-företag”
Sodexo är en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare och har nominerats till ”Årets Employer Branding-företag”. Vinnaren utses på Talent Excellence Awards under hösten 2018.

Varje år röstar Sveriges universitets- och högskolestudenter fram sina framtida drömarbetsgivare i landets största studentundersökning FöretagsBarometern. Undersökningen genomförs av Universum Communications.

Nomineringar till White Guide Junior & Senior 2018
Under året har två av Sodexos verksamheter på Lidingö fått nomineringar i årets upplaga av White Guide Junior & Senior. Vittraskolan nominerades till ”Årets skolrestaurang” och Siggebogården till ”Årets seniormåltid”. Sodexos verksamhet med Gävles offentliga måltider uppmärksammades med trippla nomineringar. Selggrensgårds seniorboende nominerades i kategorierna ”Årets boendechef” samt ”Årets seniormåltid” och Sodexos kock Karla Corpeno Nilsson nominerades till ”Årets skolkock”.

Speak Your Mind

*