Klimatfokus hos vår kund Sweco i Malmö

Under Swecos hållbarhetsvecka lagade Sodexo en grön klimatberäknad meny som presenterades tillsammans med Klimato, ett ungt nystartat företag som vill hjälpa människor att göra enkla och klimatsmarta val.

I mitten av februari ordnade Sweco, ett konsultföretag inom teknik, miljö och arkitektur, ett omfattande seminarieprogram med syfte att väcka samtal kring hållbarhetsfrågor. Sodexo har ett rikstäckande samarbetsavtal med Sweco. På det moderna Malmökontoret arbetsleds Sodexos FM-tjänster av Camilla Ekström, som varit involverad i planeringen av arrangemanget tillsammans med Swecos hållbarhetskoordinatorer.

Eva Stöss

Eva fick fria händer
En stor och viktig inspirationskälla när det gäller menyupplägget är Eva Stöss, som har ansvaret för vår restaurangleverans. När vi gör vårt besök är hon i full färd att duka fram morgonens frukostbuffé med grovt bröd, rårivna morötter med pumpakärnor och honung, vegopastej med paprika, ärtskott och som pricken över i:et, en grön liten vitaminshot med äpple, ingefära och spenat.

Eventmaten under hållbarhetsveckan serveras i ”Vardagsrummet” där gästerna kan förse sig med mat och sedan slå sig ned och lyssna på något av de trettiotal seminarium som står på programbladet. Allt som serveras under veckan är vegetariskt och det är Eva som är hjärnan bakom menyerna till frukostbuffén, lunchbuffén och mingelmaten.

”Jag fick fria händer, det har varit jätteroligt att ta fram förslag och jag har verkligen fått en ny kick att laga vegetarisk mat! Det är minst lika enkelt att laga, man får bara jobba lite med råvarorna och tillsätta olika örter så får man fram fantastiska smaker. Om vi ska tänka hållbart är den vegetariska kosten ett självklart och viktigt alternativ.”

Grön frukost

Klimatberäknad meny
En av morgonens första frukostgäster är Anitha Ljung, som arbetar som klimat- och hållbarhetssamordnare i Trelleborgs kommun. Hon har kommit för att lyssna på ett seminarium om klimatanpassning och översvämningsskydd, som blir en verklighet nu när havsnivåerna stiger alltmer. Anitha plockar för sig av morotssalladen och den vegetariska pastejen.

”Det här ser gott och nyttigt ut! Jag försöker hålla mig uppdaterad om den nya gröna maten och har precis hittat en bra facebooksida med veganska recept som jag ska prova hemma.”

För att på allvar knyta måltiderna till hållbarhetsperspektivet tog Sodexo kontakt med företaget Klimato som kunde hjälpa oss att beräkna menyerna utifrån en klimatskala. När man hugger in på den gröna frukosten får man veta att den belastar vår dagliga ”klimatbudget” med 3 procent vilket kan jämföras med en ”vanlig” frukost med ost- och skinksmörgås som ligger på 10 procent.

Christoffer Connée från Klimato finns till hands för att informera om måltidernas klimatpåverkan och den som är intresserad kan testa sin kunskapsnivå i en digital Quiz.

”Matkonsumtionen står för hela 25 procent av den totala svenska koldioxidutsläppsnivån”, berättar Christoffer. ”Den insikten banade väg för Klimatos affärsidé som bygger på ett enkelt och tydligt system som mäter maträtters sammanlagda koldioxidutsläppsnivå. På så sätt kan restauranger och matbutiker hjälpa sina gäster och konsumenter att göra ett aktivt val och välja en klimatsmart måltid.”

Klimatsmart lunch

Ett ton i utsläppsnivå varje år
Klimato lägger ihop varje komponent i en specifik måltid, från ”jord till tallrik”. All klimatdata som används i beräkningarna kommer från en tredje part, ett statligt forskningsinstitut vid namn Research Institutes of Sweden. Om man gör ett aktivt klimatsmart val ser man till att man ligger under den dagliga personliga utsläppsbudgeten som utgår från 1 ton koldioxidutsläpp per år, vilket är betydligt lägre än dagens matkonsumtion.

”Ris belastar koldioxidbudgeten sju gånger mer än pasta och den populära spanska körsbärstomaten ligger betydligt högre på klimatskalan än en vanlig svensk tomat. Väljer du en köttfärspaj till lunch landar du på drygt 60 procent av dagens utsläppsbudget. Om man istället väljer en linsgryta minskar siffran till 12 procent”, säger Christoffer.

Utvecklande samarbete
Caroline Wedelsbäck och Emmy Axelsson arbetar som hållbarhetskoordinatorer och har varit projektledare för hållbarhetsveckan.

”Vi är jättenöjda så här långt, vi har 300 anmälda kunder under veckan och det känns verkligen roligt med så stort gensvar.  Vi är väldigt nöjda med Sodexos insatser. Vi har haft ett givande samarbete inför den här aktiviteten och är verkligen imponerade över maten som serverats”, säger Emmy.

”Eftersom vi har haft fullt upp med planering och logistik är det skönt att vi kan lita på att Sodexo löser matfrågan på ett professionellt och innovativt sätt. Det är roligt att Sodexos medarbetare har tyckt att detta är så spännande. De har också peppat mig och gett mig nya kunskaper. Tillsammans stärker vi det vi vill uppnå” berättar Caroline.

Nästa seminarium tar snart vid, under pausen kan man lyssna på Sodexos VD Azita Shariati som visas på en stor TV-skärm när hon tidigare i veckan berättade om Sodexos jämställhetsarbete. Eftersom hon inte kunde närvara fysiskt just den här gången, var filmen ett bra sätt att nå ut med Sodexos visioner om ett hållbart och jämställt arbetsliv.

Speak Your Mind

*