Åsa-Teres Pihl: Min hemliga last

Precis som de flesta andra människor bär jag på ett antal mer eller mindre hemliga laster, en del skämmigare än andra. En av hemlisarna är att jag är lite förälskad i Dr. Phil. Ni vet, tv:s mest rättrådige och beskäftige karl, kompis med Oprah Winfrey och har egen talkshow.

Han har definitiv hjärtat på rätta stället, står på de svagas sida, vill så väl men kan vara både hård och tuff när det behövs. Inte nog med att han hjälper shoppingberoende hemmafruar att bli kvitt sitt beroende eller att han hytter med fingret åt snattande tonåringar och otrogna äkta män, han är även sansad nog att hejda moralpanikens framfart i ett land som är så mycket större och så mycket mer konservativt än lilla Sverige.

Han har sagt många kloka saker genom åren som hans program har visats i svenska tv4+, en av de saker Dr. Phil har sagt som har fastnat i mitt medvetande lyder ungefär: ”Du kan inte veta hur ditt liv gestaltar sig om 10 år. Inte om fem år, inte ens om ett år från idag. Det som är din sanning och vardag just nu kan vara totalt utbytt om tolv månader.” Och han har ju så rätt! Tänk tillbaka på hur ditt liv var för 10, 5 eller 1 år sedan, hade du då kunnat ana att du skulle hamna där du befinner dig just nu?

För ett år sedan var jag höggravid, hade just slutat jobba och gick mest och väntade på att få mitt andra barn. Jag visste inte då att det var ännu en liten tjej som låg i min mage och sparkade mig i revbenen emellanåt så att jag tappade andan, ännu mindre visste jag att jag ett år från då skulle vara tillbaka på Sodexo – fast i en helt ny roll på en helt ny arbetsplats.

Jag har nämligen just nu tagit semester från föräldraledigheten för att jobba extra på ett helt nytt FM-uppdrag på Messingen i Upplands Väsby. Messingen är Upplands Väsbys kommuns nya multihus, här ryms inte mindre än två olika gymnasieskolor, en multihall (sporthall), gym, dansstudio, musikskola, café, konferenslokaler, bibliotek och en hel del annat.

Sodexo sköter rubbet. Och jag menar verkligen rubbet. Det är vi som möter elever, personal och besökare i den snygga receptionen varje dag, det är vi som sköter städningen av de ca 14 000 kvm som huset består av, det är vi som lagar och serverar de 540 eleverna sin lunch, det är vi som sköter fastighetsdriften, det är vi som har hand om lås, larm och säkerhet, det är vi som sköter bokningar och uthyrning av de toppmoderna lokalerna i huset, det är vi som bakar bullarna och brygger kaffet i caféet o.s.v.

Det har varit några hektiska veckor inför öppnandet och i skrivande stund inväntar vi skolstarten imorgon bitti då 540 elever ska börja skolan efter ett långt sommarlov och ska välkomnas med äpplen och Pommac – vilka ordnar det? Jo, det gör vi, Sodexo. Sen exploderar verksamheten i ett veritabelt mishmash av olika evenemang.

Bl.a. stundar den officiella invigningen, förväntningarna är skyhöga, musiker ur den svenska artisteliten ska uppträda, vilka tror ni har ansvaret för att ta hand om dem och tillfredställa deras, inte helt enkla, önskemål? Just det, vi – Sodexo. Vilka ska sälja glass, korv och hamburgare? Jo vi, Sodexo. Vilka är det som ska se till att det finns toaletter till de upp emot 5000 förväntade besökarna? Exakt, vi – Sodexo. Föreberedelserna är många och detaljerna oräkneliga, men vi kommer att göra succé, det är jag övertygad om!

Mitt i det ordnade kaos som präglar arbetsplatsen så här under förberedelserna så sätter jag mig ner och funderar på Dr. Phils ord: Var är jag om ett år? Hur har livet förändrats då? Vad har hänt fram till dess?

Åsa-Teres Pihl, Arbetsledare

Speak Your Mind

*