Niklas Pallgren uttagen till kvartsfinal i Årets Kock 2016

Niklas Pallgren

Nu är det återigen dags för Sveriges främsta kockar att slåss om titeln Årets Kock, SM i professionell matlagning. Niklas Pallgren, Kökschef hos Sodexo, är uttagen till kvartsfinal med sitt tävlingsbidrag.

Årets Kocks uttagning äger rum den 27-28 oktober i Stockholm. Av 114 anmälda tävlingsbidrag lagar de utvalda 40 tävlande för första gången upp sina rätter för juryn. Nytt för i år är att juryn och de tävlande skiljs åt och att rätterna bedöms helt anonymt. Därefter går 18 finalister vidare till semifinalerna som går av stapeln i Helsingborg den 11 november och i Karlstad den 17 november. Finalen av Årets Kock 2016 genomförs i vecka 6 i Stockholm där 8 finalister slåss om titeln.

Niklas har stor erfarenhet av matlagningstävlingar, bland annat med seger i Årets Företagsrestaurang 2010, finalistplats i Årets unga branschstjärna 2012 samt att han har deltagit i och även organiserat interna matlagningstävlingar som Sodexo Chefs Competition.

Med stor entusiasm och en aldrig sinande vilja att vidareutveckla maten leder han sedan 2008 sitt köksteam hos vår kund IFL Kämpasten i Sigtuna, en konferens- och utbildningsanläggning som besöks av både svenska och utländska gäster där mat och service håller förstklassig nivå.

Niklas fick sin utbildning på Hotell & Restauranglinjen i Norrtälje och har sedan 1998 jobbat i branschen som kock och köksmästare, bland annat på Svanberga Gästgivargård, Operakällaren och Greens gastronomi som Niklas drev i egen regi.

Det som varje dag driver Niklas att göra måltider som gästerna minns är glädjen när gästernas förväntan överträffas. Själv sammanfattar Niklas sitt upplägg i ”medveten och kreativ matlagning med massor av kärlek och omsorg”.

Vi håller självklart tummarna för att Niklas går vidare hela vägen till finalen!

Hur går det till när deltagarna väljs ut?
Kockar från hela Sverige har skickat in sina anonyma tävlingsbidrag bestående av ett recept på en huvudrätt med valfri huvudråvara beräknat för 14 personer. Tävlingsbidragen överlämnas till en jury som bedömer och poängsätter och därefter väljs 40 tävlingsbidrag ut för att få tävla vidare.

Den 27-28 oktober hålls en uttagning på Globens Hotell- och Restaurangskola i Stockholm där de 40 tävlande som gått vidare lagar upp sitt inskickade tävlingsbidrag för en jury. Även här är de tävlande anonyma för juryn. Juryn smakar och poängbedömer alla 40 tävlingsbidrag individuellt. Från uttagningen utses 18 kockar som går vidare till semifinal.

Semifinalerna hålls under november månad i Helsingborg och Karlstad. Nio kockar tävlar, inför publik och blir bedömda av juryn. Vid båda semifinalerna utses en vinnare som därmed blir direktkvalificerad till finalen. Baserat på juryns poängsättning under de båda semifinalerna går ytterligare sex kockar vidare till final.

I både uttagning och semifinal lagar de tävlande samma recept som skickats in för att delta i tävlingen. Rätten ska även presenteras på samma sätt som i inskickat tävlingsbidrag.

Hur går det till under tävlingen?
Kockarna tar själva med råvaror, material och utrustning för behövs för att färdigställa sin rätt. Det enda som får förberedas innan tävlingen är fond. Resten av rätten ska prepareras och tillagas på plats under tävlingsdagen. Kockarna har en timme på sig för kall preparation och två timmar i varmöket för tillagning. Själva arbetet i köket kontrolleras under tävlingen av en metodjury.

Semifinalsjuryn består av:
Fredrik Eriksson juryns ordförande, Långbro Värdshus, Årets Kock 1987
Ulrika Brydling, Brydlings
Stefano Catenacci, hovtraktör Operakällaren
Jonas Dahlbom, Dahlbom på Torget, Årets Kock 1996
Stefan Karlsson, SK Mat & Människor, Årets Kock 1995
Henrik Norström, Lux restauranger
Malin Söderström, Restaurang Hjerta och Moderna Museet
Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Årets Kock 2006
Paul Svensson, Fotografiskas restaurang
Håkan Thörnström, Thörnströms kök

Speak Your Mind

*