Nu inför vi klimatkompenserade måltider – ät sunt och ge kenyanska familjer rent vatten

Hälsosamma och hållbara måltider. Rätt för hälsan och rätt för klimatet!
Under hösten inför vi klimatsmarta och klimatkompenserade måltider på både företags- och skolrestauranger. Vi vill fortsätta att driva utvecklingen mot en mer hållbar planet. Nu behöver vi hjälpas åt med att få med oss våra gäster.

Det ligger många timmars arbete bakom de klimatsmarta och klimatkompenserade måltiderna. Precis som med minskat matsvinn tar arbetet avstamp i vår långsiktiga plan för hållbarhet, Better Tomorrow Plan.

Mat har stor påverkan på miljö och klimat och det finns därför stora möjligheter att göra något bra för morgondagen. Det handlar främst om att laga god mat av klimatsmarta råvaror.

Själva klimatkompenseringen kommer att göras på olika sätt i företags- och skolrestaurangerna eftersom det finns olika möjligheter och förutsättningar. Sodexo har valt att samarbeta med företaget 2050 och deras arbete med portabla vattenrenare till familjer i Kenya. Vattenrenarna minskar risken för vattenburna sjukdomar. Samtidigt bevaras träd som annars skulle huggits ner till ved och använts till att koka vatten.

Robert Nehro och Marlene Nordlander

Nytt måltidsalternativ
På företagsrestaurangerna införs ett nytt måltidsalternativ som går under namnet CompensEAT. Vår dietist Marlene Nordlander har tillsammans med kocken Robert Nehro utvecklat ett antal rätter som både är klimatsmarta och hälsosamma. ”I våra undersökningar ser vi att det finns en ökad efterfrågan på hälsosam och klimatvänlig mat. Fördelen är att klimatsmart mat också är bra för hälsan. Att vi väljer att klimatkompensera för rättens CO2-påverkan blir ytterligare en nivå som jag tror att många gäster kommer att uppskatta”, säger Marlene.

Men hälsa och klimat i all ära. Den mat som inte är god kommer inte att hamna på gästernas tallrikar. ”För mig som kock är smak, doft och konsistens det viktigaste. CompensEAT är inte ett vegetariskt alternativ men det innehåller mycket grönsaker och bönor. Det har varit en rolig utmaning att tillsammans med Marlene ta fram nya rätter”, berättar Robert Nehro som är kock på Sodexos restaurang i Västberga utanför Stockholm.

Klimatsmartare skolmat
Att hitta ett genomförbart sätt att klimatkompensera för skolmåltider är mer komplext. Det handlar om vad som står i avtalen och det behövs stöd från kommuner, skolor och i viss mån även från föräldrar om det ska bli bra. Komplexitet och utmaningar skrämmer inte Karin Vierma som är segmentsdirektör för Schools & Education.

Hon är fast besluten att driva på utvecklingen mot mer klimatsmart mat. ”Alla som skaffar sig kunskap om hur det vi äter påverkar både vår egen hälsa och klimatet förstår att det är hög tid att agera. Dagens elever ska ta över morgondagens planet. Jag tycker att det är vuxenvärldens plikt att lära barnen hur den ska skötas”, säger Karin Vierma.

Nya recept har tagits fram även för skolorna. Under hösten görs ett test i ett antal skolrestauranger för att se hur rätter och budskap kring klimatkompensationen tas emot av eleverna. Planen är att dra igång på bredare front vid vårterminens start 2016.

Läs mer om näringsriktiga måltider och hälsa på vår hemsida >

4J7A1414

 

Speak Your Mind

*