Restaurangchef Erik Magnusson om årets upplevelse av Nobelmiddagen

Hallå där Erik Magnusson, gick Nobelmiddagen bra? ”Ja, det funkade perfekt. Det var den tekniskt svåraste Nobelmiddagen som jag har varit med på. Det fanns riskmoment, men jag gillar utmaningar”, säger Erik Magnusson som till vardags är restaurangchef på Norra kök & Matsalar i Solna.

Tillsammans med 42 andra kockar och konditorer lagade Erik en meny som i år var något alldeles extra. Det förstod alla som såg TV-sändningen från Nobelfesten. Sayan Isaksson från Esperanto som skapat för- och varmrätten berättade att han stått och snittat skalet på potatishöljet hela natten innan middagen.

Erik har haft långa dagar i Nobelköket sedan i måndags men upplever att Nobelmiddagarna är välplanerade och stämningen i köket är god. Inga gap och skrik. Det är ett behagligt tempo och en teamkänsla där alla vet exakt vad de ska göra. Själva uppläggningsmomentet har blindkörts. Det är som en koreografi där varje rörelse och förflyttning tränats noggrant.

”Det finns ingen andra tagning. Allt måste sitta perfekt. Vi gör som att det skulle vara på riktigt men i kannorna har vi vatten istället för sås. Det är häftigt att se när allt flyter samman.”

Erik jobbade med varmrätten i år. Det mest kritiska momentet var när färsen som omslöt köttrullen skulle grillas. Det fanns en risk att den skulle kunna lossna. Tidigare hade den bara testlagats till 12 personer. Nu skulle det bli 1350 perfekta bitar. Men det gick bra.

Tredje gången i Nobelköket
Erik har arbetat med banketter tidigare. Det är tredje året som han är med i Nobelköket. Det är inte ett jobb man söker. Man blir headhuntad och sköter man sig får man vara med igen. Det finns en kärntrupp på cirka 20 kockar.

”Första året var det mycket nytt och jag var nervös. Man vill inte vara killen som förstör hela Nobelmiddagen. Att vara med och laga maten till Nobelmiddagen är det mest prestigefyllda jobb man kan ha som kock.”

Slutligen, maten såg fantastiskt ut men hur smakade den? ”Allt var jättegott. Men jag tycker att logistiken är lika imponerande. Det är så mycket mat i hög klass som ska lagas och serveras på kort tid. Det är ett flöde som är mäktigt att se.”

För den som har vägarna förbi Norra kök & Matsalar finns stora möjligheter att få en smak från årets Nobelmeny. Under det gångna året har det serverats rätter inspirerade från förra årets Nobelmiddag. Nu planerar Erik och hans team att plocka in årets smaker i kommande menyer. Men först väntar en helg med vila.

”Det känns bra idag men jag är lite trött i huvudet. ”

Nobelmeny 2015

  • Förrätt: Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjrom
  • Varmrätt: Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers
  • Efterrätt: Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel

Bilder och mer om Nobelmenyn >

Speak Your Mind

*