Sodexo Global Chef Program – Daniel Leidstedt tog svenska smaker till England

Sodexo Global Chef Program är vårt eget internationella utbytesprogram för kockar. Programmet startade 2003 med syfte att öka nöjdheten hos våra gäster på skolor och universitet samt att inspirera och lära ut traditionell matlagning från det egna hemlandet till kollegor.

Gästkockarna reser runt i hela världen som ambassadörer för sina egna länders matkulturer och med sig i bagaget hem får de egen inspiration, erfarenhet och kunskap om maten från länderna de gästar. Mellan den 25 februari-14 mars var vår kock Daniel Leidstedt på plats i England för att laga nordiska rätter till studenter och personal på tio universitet runt om i landet.

Daniel i mitten, bakre raden med ett av teamen i England.

Daniel i mitten, bakre raden med ett av teamen i England.

Under turnén hjälpte Daniel till med att servera hundratals svenskinspirerade måltider, han pratade med ungdomarna om sin karriär som kock och lärde studenterna om det svenska köket. Programmet rundades av med en sexrätters avsmakningslunch på University College London, en av Sodexos universitetskunder.

Daniel har jobbat tio år i Sodexo och till vardags är han köks- och restaurangchef på Stadshuset i Gävle. Där serveras mat till politiker och högre kommunala tjänstemän. Daniel har även lagat mat till kungligheter på en rad banketter och prestigefulla middagar i Stadshuset.

Daniel berättar:
”Varje dag var helt unik! Från de mest fantastiska kök och omgivningar till enheter med  kök utan diskmaskiner, fungerande ugnar eller utan salt. Bara en sån sak 🙂 På historiska Eton College, där kungligheter och premiärministrar utbildats i 600 år var allt verkligen unikt bra! Köket, kockarna, matsalspersonalen – allt var så vältrimmat  att det utan tvekan är ett av de bästa minnena i mitt yrkesliv. Och vilket referensställe för Sodexo UK!

På menyn under turnén stod  traditionella svenska/nordiska rätter med en modern touch och personliga favoriter. Allt provlagades  i London och köksmästarna valde ut de rätter som passade deras enheter bäst. Bland favoriterna fanns ugnsbakad torskfilé med citron, pepparrot & krasse, smörstekt kål med selleri och ägg, sockersaltad lax med picklade vintergrönsaker & pumpapuré samt pannbiffar med lingon & rödlökschutney, inlagd gurka, senap & persiljepotatis.

Många oförglömliga minnen har jag med mig. T.ex.en fredag i Greenwich. Alla i matsalen var stylade som Abbas Agneta och Anni-Frid. Wow! Abbalåtarna bokstavligen dånade ut. Precis som långkokt högrev som sålde slut.

Hela upplevelsen var fantastiskt rolig, krävande och utvecklande! Hoppas vi får ta emot dem nästa gång!”

Daniel coachar kollegor

Daniel coachar kollegor

Sodexos Global Chef Program >
Sodexo Storbritanniens pressmeddelande om Daniels besök >
Lokal artikel om Daniels besök >

Andra exempel på utbyten:

Göran Pändel Berggren i USA

Göran Pändel Berggren i USA

Länkar om utbyten inom Sodexo:
Göran Pendel Berggren i USA >
Peruansk kock i USA >
Amerikansk kock i Sverige >
Slovensk kock i USA >
Chilenska och engelska kockar i USA >
Brasiliansk kock i USA >

Speak Your Mind

*