Sodexo i Amedalen 2017

Den 3-9 juli deltog vi i den årliga politikerveckan i Almedalen. Under Almedalsveckan var några av våra medarbetare på plats för att delta i och lyssna på diskussioner i för oss angelägna ämnen. Flera av seminarierna handlade om hur vi ska bli bättre på att ta tillvara på all kompetens. Vi var även medarrangör till två aktiviteter.

Se löpande rapportering från Almedalen nedan.

På vår hemsida finns hela programmet där Sodexo är med i seminarier och paneldiskussioner >

Kontaktuppgifter:
Eva Kristensson, Kommunikationsdirektör
Tel: 08-5788 59 63
Mailadress: eva.kristensson@sodexo.com
Twitterkonto: @eva_kristensson

Övriga talespersoner:

 • Azita Shariati, VD Sodexo AB (kontakta Eva Kristensson, se ovan)
 • Karin Vierma, Segmentsdirektör Education: 08-5788 5777, karin.vierma@sodexo.com
 • Stefan Forsgren, Segmentsdirektör Healthcare & Seniors, 08-5788 5786, stefan.forsgren@sodexo.com

LÖPANDE RAPPORTERING FRÅN ALMEDALEN
För att följa VD Azita Shariati och Kommunikationsdirektör Eva Kristensson via twitter, klicka på respektive bild nedan. Se även inlägg nedan på plats från Almedalen.

Azita på twitter

Eva på twitter

Se oss även på Facebook Sodexo Sverige >

Och LinkedIN >

 

 

 

SUMMERING AV EVA KRISTENSSON

Almedalen? Ja, det är klart!

Almedalen är en uppvisning av demokrati. Det offentliga politiska samtalet står i centrum. Men här möts också politiken, kommuner, landsting, media, intresseorganisationer, civilsamhället och näringslivet på ett enkelt och otvunget sätt. Det diskuteras och debatteras hur vi kan förbättra världen, landet, staden, företaget, sjukhuset etc med innovationer och samarbeten.

I år är huvudspåren; Modet att stå upp för demokrati (pga nazisternas deltagande), kompetensförsörjning, digitalisering, robotisering, miljön och möten 2030.

Almedalen 2017 har under veckan haft mer än 4 000 programpunkter vilket är mer än någon gång tidigare, varav 1 100 var på tisdagen.

Vi på Sodexo har varit aktiva med över 15 arrangemang mellan måndag till torsdag. Tre aktiviteter vill jag framhålla:

På måndagen 3/7, hade vi ett mångfaldsmingel tillsammans med tidningen Chef. Azita och chefredaktören Cissi Elwin var moderatorer, deras gäster på podiet var Jan-Olof Jacke, VD för AstraZeneca och Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet.Det var ett mycket uppskattat event med bra samtal och intressanta budskap.

På tisdagen den 4/7, hade vi en debatt angående ”att få in nyanlända i arbetslivet” i samarbete med Veckans Affärer. Med i panelen från vår sida stod Azita och Lena Jansson. Gäster var Åsa Bergman, VD Sweco, Anders Kessling, Statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet och Eva-Lisa Höglund, Arbetsförmedlingen, Åsa Uhlin Chefredaktör VA var moderator. Även här var det en bra debatt, med tuffa och raka budskap.

Kairo Futures rapport om möten 2030 släpptes på tisdagen. Sodexo var det inbjudna företaget som skulle berätta om arbetsplatsens betydelse idag och hur vi, baserat på vår trendanalys, ser hur den kommer vara framåt. Detta var ett intressant genombrott för oss att få tala om värdeskapande möten i en digitaliserad värld.

Med dessa tre exempel vill jag berätta att Sodexo är det enda företaget i branschen som var på plats i Almedalen i år med egna events. Vi är aktiva i samhällsdebatten – vi bidrar och är en positiv motor.

Det är glädjande att två stora kunder ställer sig upp, vid sidan om oss och säger att de är imponerade av vad vi gör, och att de också vill bidra till ett bättre samhälle. Det tredje exemplet visar på att vi etablerat vårt ”Quality of Life services” genom att skapa värdeskapande möten.

Vid sidan om våra events, som ni kan läsa mer om i vår rapportering, mötte vi politiker och representanter/kunder/prospekts/partners från offentlig och privat sektor samt journalsiter. Vi har lyssnat på seminarier och tagit del av innovationer.

Almedalen är minst sagt ett effektivt sätt att träffa människor, det skulle ha tagit mig ett halvår att möta alla dessa hemma.

Med dessa ord vill jag säga tack från Almedalen i år. Och tack för att ni har följt oss som var på plats. Lyssna och titta gärna på länkar och poddar.

Hälsningar från en trött men lycklig Eva – som tror på de goda krafternas makt.

TORSDAG 6 JULI
Eva Kristensson

ONSDAG 5 JULI
Eva Kristensson

TISDAG  4 JULI
Eva Kristensson

TISDAG 4 JULI
Karin Vierma

Svensk sommar råder i Almedalen, det vill säga en mix av sol, regn, moln och vind i olika styrkor! I morse vaknade vi till ihärdigt regn, men detta stoppade varken oss eller mängder av andra myllrande besökare utan istället färgades Visby av paraplyer och färgglada regnponchos under några timmar tills solen återigen hittade fram.

Jag inledde dagen med att lyssna på ett intressant seminarium om dagens och framtidens mötestrender, där bland annat vår VD Azita Shariati var inbjuden för att berätta om hur vi tänkte när vi inledde och genomförde förändringsresan där vår flytt till vårt fina aktivitetsbaserade kontor i Arenastaden var en viktig del.

Talarpanelen var enig om att den nya tekniken har utvecklat våra mötesmöjligheter något enormt, och vi kan mötas på många fler effektiva sätt numer, men denna effektivitet ställer också krav på att hitta möjligheter till avskildhet och reflektion, något jag tycker vi lyckats fint med på Nordic House i Arenastaden.

Två brännheta ämnen i årets program är kompetensförsörjning och integration, hur kan vi säkerställa vårt kompetensbehov och hur kan vi bidra till att de som befinner sig i utanförskap välkomnas in i arbetslivet? Två mycket viktiga frågor, och jag känner mig väldigt stolt över att kunna konstatera att vi i Sodexo ligger i framkant även här, vilket vi får flertalet tillfällen till att dela med oss av i olika paneler. Idag har jag lyssnat på hur andra företag och organisationer jobbar med dessa frågor, för att få ytterligare input till vårt eget arbete.

Svenskt kött är på agendan även i år, och vår branschorganisation Visita anordnade ett mycket trevligt seminarium som lyfte fram att vi alla har ett ansvar att faktiskt leva efter de värderingar vi uttalar men inte följer, att vi bör äta mindre mängd kött men vara beredd att betala för den kvalitet och djurvälfärd som motsvarar svensk standard.

Soliga Almedalshälsningar
Karin Vierma

TISDAG 4 JULI
Towe Grew

Spaning från Healthcare i Almedalen

Seminarier om hur sjukvården i Sverige ska utvecklas är ett hett ämne i Almedalen. Jag valde att gå på DNs seminarium som hade den lite dystra titeln ”Systemkollaps – Patientcentrering eller planekonomi” men som visade sig bli ett  progressivt och positivt seminarium.

Medverkande var regeringens life sience samordnare Anders Lönnberg, Innovation Skånes VD Anders Dellson, Carl-Gustav Fabiansson Affärsområdeschef på Celgene, Douglas Lundin Chefsekonom på TLV, Lina Nordquist Regionråd i Uppsala och Marie Morell Regionråd i Östergötland.

Diskussionen handlade om vad framtidens patient förväntar sig och hur sjukvårdspersonalen ska kunna leva upp till patientens förväntningar. Alla var överens om att sjukvården håller hög klass internationellt men sjukvården får dåligt betyg på att involvera patienterna i sitt eget vårdförlopp.

Celgene presenterade en app (till I-phone) där en reumatiker kan föra dagbok över sin hälsa och även beskriva hur medicinen upplevs både med positiva och negativa effekter. Appen gör att patienten blir mer delaktig i sin vård och också får större möjlighet att styra sin behandling.

Marie Morell sa också att grunden till att vården ska ha möjlighet att förändras är ledarskapet, där kan den offentliga vården lära sig mycket av näringslivet. Något som också var intressant var att panelen konstaterade att logistik inom sjukvård är viktigt och att det även går att implementera lösningar från privat sektor för att fortare hitta lösningar på flödesproblem inom sjukvården.

MÅNDAG  3 JULI
Malin Westling

Det blev en tidig morgon med avfart från Arlanda kl 7. Med på planet var även Stefan Forsgren och Anna Wingårdh. Vi åkte till huset, lämnade av bagage och mötte Tove Grew. I strålande sol knallade vi sedan ner till stan och åt lite frukost innan vi alla försvann på olika föreläsningar, seminarier och aktiviteter.

Jag och Eva (som satt fast på Arlanda på grund av drönare i luften) var inbjudna av AlphaCe till uppstart av ett nätverk för att se hur företags kompetensförsörjningbehov ser ut och vilka utmaningar det  finns med grupperna nyanlända och långtidsarbetssökande i rekryteringsarbetet.

Vi har ett väldigt bra samarbete med AlphaCe inom vårt uppdrag i Gävle med närmare 25 till 30 personer som har kommit in till oss på Sodexo den vägen (se gärna länken med en film om vårt samarbete https://www.youtube.com/watch?v=74b8BlLLFmc  ).

Christian Öman som är kontaktperson från AlphaCe i Gävle tycker att vi har gjort ett otroligt bra jobb med att integrera och ta in personer via AlphaCe. Så bra att han har nominerat oss till en av de bästa av deras kunder. Nu håller vi tummarna att vi vinner pris på deras gala i september 🙂

I Nätverket som hade sin uppstart är det naturligtvis fler företag som är med, några av dem är MAX hamburgerrestauranger, Fortum, Schenker, RagnSells, DHL och Humana. Utöver de så var även politiker representerade denna gången. Även representanter från  Tillväxtverket och DUA (Delegationen för unga & nyanlända till arbete) var med. De frågor som vi talade om och även kommer att fortsätta att diskutera i höst i nätverket är:

 • Vilka erfarenheter har företaget med att arbeta med gruppen nyanlända eller långtidsarbetssökande?
 • Vilka utmaningar har företaget med att hitta rätt kompetens i sin rekrytering
 • Målet är att tillsammans kunna lyfta frågor och förslag för att förenkla och underlätta för företag att rekrytera ur grupperna nyanlända och långtidsarbetssökande.

Därefter mötte jag upp Eva och fortsatte till PerformancePotential och ett seminare om hur vi kan ta tillvara kompetensen på arbetsmarkanden bättre. Azita var med och berättade om hur vi arbetat med just de frågorna och vad vi tycker har hjälpt oss i arbetet.

Efter lite fika fortsatte vi till Tidningen Chefs föreläsning med Petter Stordalen, en energikick utan dess like! Sedan fick vi lite frisk luft före Sodexos och Tidningen Chefs mångfaldsmingel. Ännu ett toppenarrangemang. Azita var med och talade, Svenska filminstitutets VD Anna Serner, Astra Zenecas ABs VD Jan-Olof Jacke allt suveränt modererat av Cissi Elwin (som också modererade Petter Stordalen).

För att sammanfatta min första dag i Almedalen så tycker jag att vi på Sodexo har kommit väldigt långt i vårt arbete, inte bara med mångfald, utan även med att rekrytera nyanlända och långtidsarbetslösa och det är något vi ska vara mycket stolta över. Vi är ett föredöme för många ledare både inom den offentliga sektorn och den privata. Så alla, fortsätt det otroligt goda arbetet som ni gör, det är vi som bidrar till att utveckla Sverige.

MÅNDAG 3 JULI

Eva Kristensson

Hej alla Sodexo-kollegor,

Det är härligt att vara här! Mycket människor är på plats som representerar offentlig sektor, näringslivet, politiker, media och det civila samhället. De är här för att diskutera och belysa de för dem mest intressanta frågorna. Digitalisering, mångfald och ledarskap är några av de hetaste diskussionsämnena i år.

Solen lyser, det blåser, nu startar vi!

Först ut var:

Uppstartsmöte för AlphaCE:s företagsnätverk för mångfalds- och kompetensförsörjningsfrågor

Arrangör: AlphaCE
10.00-11.00, på Max Hamburgerrestauranger, Schéelegatan 10

Vi deltar med Malin Westling, som kommer rapportera mera.

Program

 • Presentation av nätverket, Berivan Mohammed, försäljningschef AlphaCE
 • Företagen presenterar sig och diskuterar utmaningar kring kompetensförsörjning och mångfald på arbetsmarknaden.

Nätverkets syfte är att samla företag som har en stor vilja och ambition att lyfta frågor kring mångfald på arbetsmarknaden i kombination med kompetensförsörjningsfrågor. Företagen delar med sig av sina utmaningar och lösningar för att stärka varandra.

Därefter kom:

Bastuklubben – för en jämställd energisektor

12.00-12.45, Inspelning av podcast
Arrangör: Kraftkvinnorna
Plats: Skeppsbron, H95, mobil bastu på väg ut mot SKBs fartyg Sigrid

Bastun symboliserar vikten av nätverk.

Temat för denna podcast:
Verktygslådan för ökad jämställdhet i arbetslivet

Vad kan göras för mer könsbalanserad rekrytering och vad behövs för att möjliggöra karriärklättring? Ett levande samtal som syftar till att hitta paralleller mellan service- och energibranscherna som kan bidra till konkreta tips till bättre jämställdhet inom energibranschen.

Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Sverige, Per Langer, vd Fortum Sverige

Samtalsledare är Anna Elmfeldt, PwC | Corporate Finance | Director

Övriga podsamtal i denna serie:

 • Jämställdhet i energisektorn – Ibrahim Baylan, Energiminister, Jenny Larsson, Vattenfall och Årets Kraftkvinna 2016
 • Rekrytering – Peter Rothschild (vd BioGaia samt styrelseledamot Allbright), Carola Lemne (vd Svenskt Näringsliv).
 • Jämställdhet i media – Birgitta Ohlsson, Åsa Uhlin (chefredaktör VA), Fredrik Karlsson (redaktör Ny Teknik)

Kraftkvinnorna bildades 2015 med syfte att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen och motverka bilden av att det är brist på erfarna kvinnor i branschen. Uttalat mål är att öka andelen kvinnor i ledningsgrupp och/eller styrelseplatser i energisektorns bolag och organisationer.

Frågor och svar som Azita gav var bland annat:

Sodexo har gjort en jämställdhetsresa från  % kvinnor i ledande befattning 2010 till 50 % 2015.

Hur har ni jobbat för att åstadkomma en sådan förändring?
Kartlagt ursprungsläget, ledningen fattar beslut om mål, behandla frågan som vilken affärskritisk fråga som helst, följ upp genom att mäta resultat. Ge tydliga instruktioner till rekryteringsbyrån, minst en av tre kandidater ska vara av det underrepresenterade könet. Acceptera inte att det inte finns kvinnor till vissa positioner, kräv att de letar vidare. Alla chefer har utbildats i mångfald och inkludering.

Vad har varit det viktigaste verktyget?
Frågan måste upp på ledningens agenda, det måste finnas klara mål och mätpunkter under resans gång. Klara rekryteringskrav. Det är också viktigt att jobba med inkludering. Hos oss får alla chefer utbildning i mångfald och inkludering.

Med krav på jämställdhetsplaner, lönekartläggningar och ökad transparens – varför är det så många bolag som har svårt att lyckas med jämställdheten?
Jag har svårt att förstå det eftersom det finns undersökningar som visar på att jämställda bolag är mer lönsamma. Kanske beror det på att man letar i gamla nätverk eller ställer fel krav vid rekryteringen? Det krävs en extra ansträngning när man ska göra något nytt. Få ställer sig också frågan: Varför finns det inga kvinnliga kandidater till mitt företag eller bransch?

Vad är det absolut viktigaste för att dels locka och dels behålla kvinnor i företagen?
I samband med att vi bestämde oss för att öka jämställdheten bjöd jag in till ett kvinnonätverk. Jag ville ta reda på vilka hinder kvinnorna själva såg och på vilket sätt företaget kunde undanröja dem. Flera bra saker framkom. T ex: oro för att arbetsbelastningen skulle gå ut över privatlivet, att det skulle vara svårt att hinna med små barn till exempel. Jag förklarade att chefsjobb inte innebär att man plussar på saker på sina nuvarande sysslor, man har samma arbetstid men gör andra saker. Vi bestämde också att möten inte ska läggas tidigt och sent på arbetsdagen. Både pappor och mammor ska kunna hämta och lämna på dagis. Sedan är det oerhört viktigt att de känner sig inkluderade.

Vilka paralleller kan dras mellan energisektorn och er egen bransch, vilka skillnader finns och hur påverkar detta jämställdhetsarbetet?
Den stora skillnaden är nog att i servicebranschen arbetar väldigt många kvinnor. Det gör att energisektorn kan behöva leta lite mer för att få tag på rätt personer. När man väl hittar rätt skapas förebilder. Då blir det oftast lättare nästa gång.

Intressant från energisektorn:

Från ERA – branschtidning:
Nu ser vi att det finns fler kvinnor i energibolagens styrelser än 2008, men kvantitativ jämställdhet, alltså en representation mellan 40 och 60 procent, råder bara i 29 av 163 bolagsstyrelser, säger Annika Pers Gustafsson. Fler kvinnor än män vill satsa på vind- och solkraft medan männen i större utsträckning vill satsa på kärn- och vågkraft.

Energimyndigheten:
Resultaten från kartläggningen visar att mycket har hänt inom branschorganisationer och energibolag, men att det är långt kvar till vad som vanligtvis beskrivs som en jämställd organisation. Till exempel är bara var femte energibolags-vd en kvinna, och hos branschorganisationerna är det färre än en tredjedel av styrelserna som når upp till en kvantitativ jämställdhet.

Varför kastar vi bort kompetens och hur tar vi tillvara potentialen på arbetsmarknaden bättre?

13:30 – 14:30
Arrangör: PerformancePotential
Plats: Lilla Strandgatan, Strandgatan 30

Matchningen är fortfarande en knäckfråga. Många kämpar med att både hitta arbetskraft men också behålla den. Samtidigt har flera svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Deltagande i samtal om varför dåtidens syn på matchning inte längre fungerar och hur nya sätt kan skapa bättre resultat. Få inspiration och konkreta tips av vår intressanta och erfarna panel på hur både din organisations potential och din egen, kan tas tillvara på ett bättre sätt.

Medverkande: Marika Skärvik, VD, PerformancePotential, Azita Shariati, VD, Sodexo, Rikard Josefson, VD, Länsförsäkringar Bank, Anna Svanberg, vVD, Poolia,  Magnus Ling, VD, STF, Christina Forsberg, Generaldirektör, CSN

Agenda:

 • Introduktion av Marika Skärvik om syftet med dagen
 • Presentation av PerformancePotentials undersökning Potentialbarometern och koppling till resultatet

Värderingar var enligt vår undersökning den viktigaste faktorn vid rekrytering. Dock verkar frågan hanteras lite styvmoderligt då man främst frågar, eller redan stämmer av, att de värderingar som finns satta i verksamheten är accepterade av den som man vill anställa.

Här kommer några av de svar som Azita gav:

Hur gör ni för att säkerställa värderingarna?
Man kan aldrig helt säkerställa en persons värderingar men när vi rekryterar chefer och nyckelpersoner tar vi ofta hjälp av rekryteringsföretag. De gör djupintervjuer, tester och referenstagning för att så långt möjligt fånga upp värderingar etc. Om vi trots detta inte har någon som lever efter våra värderingar resulterar det i någon form av åtgärd. Ett sätt kan vara att fråga varför de söker jobb hos oss. Många gånger är de som söker medvetna om att vi arbetar aktivt med mångfaldsfrågor.

Hur jobbar ni med värderingar som en del i vardagen?
Chefer har ett extra stort ansvar att leva efter våra värderingar och vara ett föredöme i organisationen. Vi pratar om värderingarna och alla ledare genomgår vår ledarutbildning som innefattar att gå igenom och diskutera vad våra värderingar och etiska principer innebär i vår organisation. I våra lönesamtal äger våra tre värderingar tungt; laganda, serviceanda och utveckling.

Vi menar att man kastar bort kompetens omedvetet, vad har du för goda exempel på hur du själv jobbar med frågan?
Internt arbetar vi hela tiden med att se potentialen hos medarbetarna. Våra chefer har utbildning i mångfald och inkludering. Det gäller att få syn på egna fördomar och hur de påverkar bemötande och beslut. Vi har många exempel på personer i företaget som har gjort en fantastisk resa. Jag själv är ett exempel på det.

Vi samverkar med till exempel Arbetsförmedlingen och Korta vägen för att hitta nya medarbetare. Det är inte ovanligt att det börjar med en praktikplats som sedan övergår i en anställning. Av de 88 nyanlända som vi hittills tagit in under 2017 har 28 fått anställning.

Mycket av fokus i debatten, handlar om att inte ta tillvara kompetenser hos tex. nyanlända, men det verkar som utmaningen är generell. Hur ser du på det?
Vi gör ingen skillnad på nyanlända och andra. Hos oss ser vi mångfald som en tillgång. Inom servicebranschen har vi ett brett spektra av tjänster. Den som har driv kan klättra, men vi har också många som trivs med de arbetsuppgifter som de har.

Vilka 3 råd skulle du ge publiken för att konkret ta tillvara potentialen i sina egna organisationer och kanske också hos sig själva?
Lyssna på människor, vad drivs de av och hur kan de bidra. Ge dem möjligheter att utvecklas. Fokusera på vad de kan, inte vad de inte kan.

Mångfaldsmingel tillsammans med Chef

Arrangör: Tidningen Chef och Sodexo
17:30 – 19:00
Plats: Korsgatan 24

Medverkande:  Azita Shariati och Cissi Elwin – moderatorer, Anna Serner, vd Svenska Filminstituet, Jan-Olof Jacke, vd Astra Zeneca

Vi var stolta att våra inbjudna gäster Anna Serner och Jan-Olof Jacke deltog som föreläsare. AstraZeneca är ju en stor kund och det är väldigt roligt att de väljer att delta på vår aktivitet.

Mycket folk i lokalen, säkert 150 st. Många kända ansikten.

Diskussion på scen:

17.45. Azita och Cissi hälsar välkommen och diskuterar om hur de ser på frågan med mångfald.

Cissi: Hur arbetar ni på Sodexo med att utmana normer och främja mångfald? Hur har ert aktiva mångfaldsarbete påverkat Sodexos framgångar?

Azita: Hur bra är svenska chefer på mångfald. Har det blivit någon förbättring de åren Chef har bevakat frågan?

Hur får man företag att börja jobba konkret med frågan?

Vi samarbetar kring mångfaldschef på Årets chef. Mångfaldsfrågan behöver alltid hållas levande. I dag har vi bjudit in två personer som gjort bra saker för mångfalden. Det är sådana som inte bara pratar utan som också har gjort. Med oss har vi en av finalisterna.

Azita intervjuar första gästen – Anna Serner

Frågor som kom upp var:

 • Kan du kort berätta om de största mångfaldsförändringarna på Svenska Filminstitutet under din ledning?
 • Vilka förberedelser bör man göra innan man drar igång ett mångfaldsarbete?
 • Vilka är dina konkreta tips? Med facit på hand, finns det något som du skulle göra annorlunda om du vetat det du vet idag?
 • Vilken respons har ni fått internt och externt?

Cissi intervjuar därefter Jan-Olof Jacke, Astra Zeneca

 • Vad har ni gjort hos er?
 • Hur ligger vi till internationellt?
 • Vad kan svenska företag bidra med ute i världen?
 • Hur lägger man långsiktiga planer, så att mångfaldsfrågan blir en naturlig del av de strategiska målen?