Sodexokockar på första parkett under Kock-OS i Erfurt, Tyskland

Niklas och Aysha (till höger) delade med sig av sina erfarenheter under månadsmötet för november på kontoret Sodexo Nordic House i Solna. Med på bilden finns Karin Vierma, Segmentsdirektör för Schools & Universities (till vänster) samt VD Azita Shariati.

I oktober åkte Niklas Pallgren och Aysha Phohom ner till Erfurt i Tyskland för att se när Svenska kocklandslaget tävlade i Culinary Olympics – OS i matlagning. Till vardags är Niklas köksmästare på Kämpasten och Aysha är kock på Nyköpings högstadium Alphaskolan. Niklas har varit med i flera kocktävlingar och vet hur svårt det är att tävla i matlagning.

”Det är många timmars arbete och träning utöver ordinarie arbetstid. Juryns bedömning är knepig eftersom man gillar olika saker. Har man otur prickar man in något som en jurymedlem ogillar rent generellt.”

Magiskt god mat
Aysha och Niklas hade den stora förmånen att få smaka på kocklandslagets tävlingsrätter till det kalla bordet.

Niklas beskriver maten som snygg och magiskt god. Aysha tyckte att varje tugga var så njutbar att hon aldrig ville att den skulle ta slut.

Kocklandslaget fick bra betyg även från juryn. De fick guld i vissa deltävlingar men hamnade sammanlagt på en sjätteplats. Det finska laget lyckades jobba sig till en silvermedalj.

Den nordiska maten och teamarbetet ligger fortfarande i framkant även om länder från andra delar av världen börjar komma ikapp. Det gäller att vara genomtänkt, hitta en röd tråd och göra det bra. Det lyckades Singapore med som blev årets stora segrare.

Mathallarna i Erfurt beskriver Niklas och Aysha som sjukt stora. De ägnade timmar åt att studera tekniker, flöden och lagarbeten. Niklas har redan hunnit testa att göra chips av jordärtskocka och en tallriksuppläggning med inspiration från tävlingarna. Aysha tog också intryck av uppläggningarna. Även om hennes vardag i skolköket ligger långt från tävlingsmaten så finns det ändå saker att inspireras av. Hon har till exempel föreslagit inköp av snyggare uppläggningsfat till cateringuppdragen.

Hållbarhet en stark trend
Hållbarhet sågs som en stark trend. Det gäller att ta vara på hela grönsaken eller djuret. Matsvinnet måste minimeras. Svenska kocklandslaget hade jobbat med hållbarhet i hela kedjan. Kockkläder, förpackningar och sopsäckar var miljövänligt framställda och transporterna så miljövänliga som möjligt.

För den som har planer på att vara med i OS 2020 är det dags att börja förbereda sig redan nu. Niklas har en dröm om att Sodexo ska ha med ett lag. Han ser det som fullt möjligt. Det finns duktiga kockar internt men laget kan också behöva rekrytera någon lagmedlem. Det gäller att ha en Zlatan, en arbetsmyra, en sjukt bra passningsspelare och duktig lagledare. När det är dags för tävling måste alla veta exakt vad som ska göras. Det är som en koreografi där alla vet på sekunden var de ska vara och vad de ska göra.  För den som vill vara med i dessa sammanhang krävs ett passionerat intresse för matlagning och mycket hårt arbete.

”I de här sammanhangen finns det personer som kan ha slipat på bästa sättet att skära ut den snyggaste auberginen i två år”, säger Niklas.

Det säger en del om nivån på tävlingarna.

Speak Your Mind

*