Teknikskifte i städbranschen – med hjälp av bioteknik har Näringslivets hus hittat nya hållbara städlösningar

Text och foto:
Nenne Jacobson Granath

”Rent luktar inte, det gäller att gå på djupet och jobba tillsammans med bakterierna”.

Genom att skifta om till bioteknik har Sodexos medarbetare lyckats komma åt svårlösta problemområden. Städteamet i Näringslivets hus har helt gått över från traditionella kemikalier till förmån för en mer miljövänlig städteknik, som gör rent på djupet och är mer skonsamt för både människor och miljö.

Kontorsbyggnaden ligger i kvarteret Havsfrun, ett stenkast från Östermalmstorg i de centrala delarna av Stockholm. Här har Sodexo ett stort uppdrag för Svenskt Näringsliv, med ansvarar för städservice och internservice.

Mötespulsen är hög, vilket förklaras av att det finns mer än trettio organisationer i huset förutom Svenskt Näringsliv. Det rör sig drygt ett tusen människor i byggnaden under en vanlig arbetsdag, hälften arbetar i huset och resten kommer utifrån.

Tatiana Pereverzeva

Tatiana Pereverzeva arbetar som gruppledare för städservicen. Med sin 21-åriga yrkeserfarenhet har hon rätt förutsättningar att leda städarbetet mot de kvalitetsmål som kunden och Sodexo har satt när de ingick sitt avtal. Men som vi alla vet, finns det vissa städområden som är mer svårstädade än andra, på grund av användningsområde, genomströmning av folk etc.

Toaletter är ett sådant exempel, men även miljöstationer, friskvårdssalar, våtrum och omklädningsrum är exempel på områden där det kan vara svårt att få bukt med luktproblem. Risken är att man tar till alltför starka medel utan att uppnå de resultat som man önskade.

– Vi hade problem med svårlöst lukt på vissa toaletter och lyckades inte få bort problemet hur vi än försökte. När vi fick tips av Ola Sarvik, om möjligheten med de bioteknologiska  rengöringsprodukterna, bestämde vi oss för att testa och började med toaletterna på ett våningsplan.

Resultatet blev så tydligt och bra att de efter testperioden (på några veckor) tog beslut att de kemisktekniska produkterna skulle ersättas av bioteknologiska städprodukter från InnuScience.

– Lukten på toaletterna försvann, det kändes riktigt rent och vi fick positivt gensvar från vår kund. Dessutom fick vi flera andra fördelar på köpet, så det var ett lätt beslut, säger Tatiana.

Karim Amal

Ett starkt skäl för att alltfler minskar sin kemiska förbrukning är att miljövinsten är påtaglig vilket även gäller den fysiska arbetsmiljön. När man sprayar med kemiska rengöringsmedel fylls luften av aerosoler som kan vara allergiframkallande och irritera luftvägar. Karim Amal känner stor förändring sedan de gick över till att städa med bioteknik.

– Det känns väldigt fräscht att jobba med de här produkterna som minimerar risken för allergi, vilket gör att jag känner mig mindre påverkad av kem och damm än tidigare.

Hon är i full färd att städa en av toaletterna på entréplan. Inte ens speglarna får något särskilt glasputsmedel, vatten och en flaska laddad med bioteknik ger skinande rena speglar och handfat, och används till alla andra ytor på toaletten.

Linda Nordin

Linda Nordin arbetar på InnuScience, som är världsledande inom rengöring med bioteknik. Hon glädjer sig åt det nya samarbetet med Sodexo, som startade med en testperiod på några olika typer av verksamheter så att Sodexo fick chans att utvärdera effekten av produkterna. Då resultatet blev så pass bra har ett gemensamt upphandlingsavtal slutits och de biotekniska produkterna ingår nu i inköpsportalen Click´n Buy.

Magnus Cadeskog

Är det kostsamt att använda den nya biotekniken?
– Nej, produkterna är drygare i doseringen och därmed mer kostnadseffektiva än de kemprodukter som vi använt tidigare, säger platschefen Magnus Cadeskog.
– Vi får aldrig komma hit och leverera nytt, men det bjuder vi på, skrattar Linda.

Tatiana visar hur smidigt hon blandar till lösningen. Doseringen är satt till 1/200 vilket gör att man till en 630 ml sprayflaska bara tillsätter 2,5 ml. Varje tillblandad flaska kostar bara 50 öre och Tatiana vill gärna framhålla kvalitets- och användarvänligheten som ett extra viktigt skäl om man tänker både kort- och långsiktigt.

– Nu kan vi använda en basprodukt till 90 procent av den dagliga städningen och det säger ju sig själv att det blir lättare för städpersonalen att bara hålla reda på en flaska istället för flera olika. Såklart finns det tillfällen då vi behöver komplettera med andra lösningar, men dem har vi också hittat inom det biotekniska produktsortimentet. Till exempel använder vi Nu-Karpet Kare för matt- och textiltvätt.

Kerstin Hennevelt, Sodexos Multi Site Manager på Näringslivets hus har ett starkt miljöengagemang. I hennes uppdrag ingår flera andra uppdrag, på Almega, Visita, Jernkontoret, Teknikföretagen och Installatörsföretagen och hon har redan börjat introducera biotekniken på några av de andra enheterna.

– Jag tycker att det passar särskilt bra på aktivitetsbaserade arbetsplatser, där man har extra stor rörlighet och behöver hitta lösningar som skapar en ren och trygg miljö.

Monica Hansson, internservice

6 goda skäl att använda bioteknik:

  • Enkelt att använda
  • Det blir renare – löser problem som kemi inte kan
  • Fortsätter att jobba/verka när du slutat arbeta
  • Ekonomiskt och mer drygt än traditionellt kem
  • Skapar en hälsosammare miljö
  • En miljösmart produkt

Kom igång med bioteknik!
Introduktion och utbildningsmaterial finns på Sodexo_Net:
Verktyg & Stöd/FM Plataform/Städning/Produktkataloger/Kemikalier/Komma igång

Om du inte har tillgång till Sodexo_Net, kontakta jessica.palmer@sodexo.com.

 

Speak Your Mind

*