VD Azita Shariatis månadsbrev till medarbetare, maj 2017

Just nu befinner sig över 65 miljoner människor på flykt. Det är den högsta flyktingsiffran som någonsin har uppmätts. I Europa har det pågående blodiga kriget i Syrien hittills lett till att över 4 miljoner människor har lämnat landet. I juni förra året hade totalt 2,6 miljoner människor lämnat in en asylansökan någonstans i världen, varav nära en miljon människor tagit sig över Medelhavet för att söka asyl i Europa. Under 2015 sökte 163 000 personer asyl i Sverige och motsvarande siffra för 2016 är 28 000 personer.

I media beskrivs ofta det stora antalet flyktingar i världen med ord som “flyktingvåg” eller “flyktingströmmar”. Termer som är abstrakta och avhumaniserande och döljer det faktum att bakom varje siffra finns det en människa. En person som besitter en mängd unika egenskaper och talanger och som givet att de tas tillvara på rätt sätt, bidrar och är med och bygger framtidens Sverige.

För många som kommer till Sverige tar det runt 7 år att komma ut i arbete. Det duger inte…

Har ni tänkt på ordet invandare? Att vara invandrare är inte i första hand ett tillstånd eller en egenskap, utan en händelse i ens liv. Man har lämnat ett land och bosatt sig i ett annat. Och vi kan inte utradera ur våra liv någonting som har hänt. För flera decennier sedan så var man invandrare om man flyttade från landsbygden till en stad eller från en landsdel till en annan landsdel. Om några år är man kanske inte invandrare ens om man flyttar inom de länder som hör till EU.

Integration, segregation och jobb är idag några av de ord som vi hör i de flesta debatter. Studier från Göteborgs Universitet visar på att det är viktigare att personer med olika bakgrund möts på arbetsplatsen än att de bor grannar – utifrån ett integrationsperspektiv. Bostadsfrågan och språket brukar användas som de viktigaste argumenten i debatten, men nu vet vi utifrån forskningen att personer som knyter vänskapsband med utrikesfödda på jobbet är mer toleranta och mindre kritiska till invandring.

Vi behöver alla ändra på våra beteenden och inkludera fler med olika bakgrund i våra verksamheter och driva förändring för att uppnå ett mer inkluderande samhälle som egentligen bidrar till ökad konkurrenskraft och skapar långsiktig affärsnytta.

Vi på Sodexo har bestämt att under 2017 skapa 200 praktikplatser eller anställningar till nyanlända i Sverige. Arbetet har börjat bra men vi behöver kraftsamla och driva processen ännu snabbare. På vår nästa mångfaldsnätverksträff vecka 19 kommer vi att fokusera på detta och jag behöver din hjälp och ditt engagemang för att kunna driva den här absolut i särklass viktiga frågan.

Jag ber dig om du ännu inte gjort det, att ta del av den information som finns om detta, och ta ditt ansvar:
http://se.sodexo.com/home/media/pressmeddelanden-nyheter.html#/pressreleases/sodexo-skapar-200-praktikplatser-foer-nyanlaenda-1842492

Vi alla har ett ansvar. Ingen kan göra allt men alla kan göra nåt.

Önskar er en trevlig helg

Azita Shariati
VD Sodexo AB

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.