Volontärdagen gör både andra och dig själv gott!

Fredagen den 6 december var minst lika mörk, blöt och blåsig som väldigt många dagar den här årstiden. Men när klockan ringde på morgonen blev vädrets tillstånd extra påtagligt. Jag har förmånen att få vakna i en varm, torr och skön säng, i mitt eget hem. Den här dagen visste jag att jag skulle möta människor som inte har samma förmån. Det rådande vädret fick mig att tänka på hur natten och morgonen hade varit för dem. 

Medan det fortfarande var mörkt ute samlades jag och mina kollegor utanför Mötesplats St Paul som ligger vid Mariatorget på söder i Stockholm. På St Paul ges besökarna möjlighet att bryta isolering, skapa nya kontakter och delta i aktiviteter samt äta en god måltid för en billig peng. Alla är välkomna oavsett bakgrund och inkomst. Verksamheten drivs av Stockholms Stadsmission måndag-fredag mellan 10:00-14:30.

Vi var där som volontärer från Sodexo och med oss hade vi fikabröd, frukt och godis. Men innan besökarna började dyka upp från det ruggiga vädret utanför hjälpte vi till med städning, något som vi faktiskt fick tjata oss till att få hjälpa till med. ”Inte ska väl ni…”. Jo, det skulle vi, och det gjorde vi. Strax innan klockan tio stod vårt gottebord klart och under dagen lockade det till sig många av besökarna som under dagen uppgick till ett hundratal. 

Alla är välkomna
Många av besökarna är äldre människor som kanske inte är hemlösa, men de är ensamma och har svårt att få slantarna att räcka. Då är en måltid tillsammans med andra uppskattat på mer än ett sätt. Under lunchen som serveras från klockan elva kommer stadsmissionens volontärer och hjälper till. Den här dagen i form av två engagerade äldre damer som regelbundet rycker in. De berättade om hur mycket de uppskattar möjligheten att få hjälpa till som volontär inom stadsmissionen, något som vi alla från Sodexo också kan skriva under på. Förutom att städa, skänka godsaker, hjälpa till med servering och disk, satt vi även ned hos de som ville och samtalade en stund.

Stämningen under dagen kändes varm och god. Allt gick lugnt till och respekten för alla som besöker St Paul var påtaglig. Mellan varven med det praktiska som vi hjälpte till med fick man tid att stanna upp och betänka andras situation i livet när man såg ut över de fullsatta borden och alla människor med deras olika livsöden. Det gjorde mig ödmjuk, sorgsen men samtidigt glad över att det finns så många som vill hjälpa till och göra dagen lite bättre för de som behöver.

Lite guldkant med musik
Fredagen till ära så bjöds det på musikunderhållning, något som verkligen uppskattades av oss alla som var där med glad och trevlig allsång. Med gitarren i högsta hugg och cowboyhatten på sjöng och skojade Roffe Larsson från självaste Trio me’ Bumba, ackompanjerad av fotbollslegenden Tord Grip på dragspel. Trio me’ Bumba var som störst under 1960-talet då de tävlade om publikens gunst mot andra populära orkestrar som Sven-Ingvars och Sten & Stanley.

När vårt dagspass var över kände jag mig trött, glad och tacksam. Många intryck och nästan en hel dag på fötterna hade gjort sitt, men att få kunna hjälpa till på det här sättet, dessutom på betald arbetstid, uppväger med lätthet onda fötter. Det var också lätt att skänka en slant. Den klassiska insamlingsbössan fanns i lokalen men numera försedd med nummer att swisha till.

Tacksamhet på alla plan
Efter dagens värv tackades vi av Mona Molin, vår kontaktperson på plats. Hon sa att vi var ”de bästa företagsvolontärerna hittills”. Nu kan man ju tänka att det säger hon säkert till alla, men jag tror hon menade det. Vårt gäng från Sodexo gick verkligen all in med allt från städning till att ge besökarna tid att umgås. Och vi var där från den mörka morgonen till det blev mörkt igen. Men jag är säker på att vi lyckades sprida lite ljus bland våra medmänniskor.

Jag vill rikta ett stort tack till Sodexo för vårt volontärprogram och alla fina kollegor som var med denna dag, med ett särskilt varmt tack till Marie Linderoth som tog hand om allt det praktiska och som vanligt inspirerade oss med sin glädje och sitt engagemang. Slutligen vill jag uppmana dig som medarbetare i Sodexo, att en gång om året ta vara på möjligheten att göra en insats genom vårt volontärprogram. Det gör både andra och dig själv gott.

Lotta Jonasson
Volontär för en dag – varje år

Allt om Sodexos volontärprogram och din volontärdag >

Irene Adenborg, Anna Rang och Marie Linderoth
Charlotta umgås med en av 100-talet besökare under dagen
Jakob Selin och Peter Mellin står redo att servera lunchen
Anna Rang och Irene Adenborg serverar
Mötesplats St Paul vid Mariatorget på Söder i Stockholm

”Så roligt att kunna bidra till ett bättre samhälle med mina kollegor”.
Marie Linderoth

”Det är så lite man egentligen behöver! Det människorna som vi träffade behövde var visst mat men dom flesta ville ha värme och nån att prata med. Vi kan tillsammans göra deras vardag bättre och varmare genom att ge dom lite tid och glädje.”
Denisse Olsson

”Förvånad över att det var så många gamla som sökte sig dit, ensamheten är verkligen påtaglig för många. Jag är också så himla imponerad över hur mycket de åt. Vanligtvis säger man ju att äldre äter väldigt lite, men här kändes det som att de laddade på så mycket de bara kunde få. En dam jag pratade med hjälpte andra att lappa och laga. Mindre saker som att sy en reva eller sy i en knapp gjorde hon på plats men om det var större saker som att byta dragkedja så tog hon med det hem och sydde på maskin. Vilken fin hjälp! Hon berättade att de tidigare varit tre personer som hjälptes åt, men nu var det bara hon kvar.Hjärtat var stort hos alla som jobbade i verksamheten både som anställda och volontärer. En av volontärerna berättade att det tagit lång tid för henne att lära sig säga ifrån till dom som inte kunde betala men att det finns en bra tanke bakom det. Många tiggare kommer in varje dag och hoppas på nya ansikten som de kan få ett gratis mål av, men tydliga regler hjälper och det finns inte resurser att dela ut gratis.Mest berörd blev jag av en ung tjej som kom in sent till lunchen. Hur var egentligen hennes liv och hur kommer det att se ut om 20 år? Tungt att tänka på.”
Anna Rang

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.